Choď na obsah Choď na menu

Vedeli ste ?

31. 3. 2020

 

Ako už určite viete, pohyb Zeme okolo vlastnej osi spôsobuje striedanie dňa a noci, ale aj ich rozdielnu dĺžku počas roka. Slnko vychádza na východe, a teda čím východnejšie sa nachádzate, tým skôr na vás  Slnko spoza horizontu zasvieti. Kvôli naklonenej zemskej osi sa zase dni predlžujú alebo skracujú. Čím severnejšie sa na zemeguli nachádzate, tým väčšie výkyvy zažívate. V oblasti rovníka majú ľudia deň a noc približne v celoročnej rovnováhe, zatiaľ čo za severným polárnym kruhom zažívajú neúmerne dlhšie dni v lete a dlhé noci v zime.

 

Samozrejme, to všetko je lepšie viditeľné na väčšej svetovej ploche, ale platí to aj pre Slovensko.

 

zem.jpgRozdiel východu Slnka na najvýchodnejšom (Nová Sedlica) a najzápadnejšom (Záhorská Ves) bode našej krajiny je počas rovnodennosti 23 minút. Vo väčších krajinách sú tieto rozdiely omnoho výraznejšie a z toho dôvodu sú rozdelené na viaceré časové pásma. Ako príklad na porovnanie nám poslúži Čína, ktorá napriek svojej veľkosti používa na celom svojom území jeden čas. Medzi najvýchodnejším a najzápadnejším bodom Číny je tento rozdiel 4 hodiny a 4 minúty. Znamená to, že kým na východe Číny svitá, tak na západe Číny je hlboká noc, ale hodiny ukazujú stále rovnaký čas. 

 

 

A teraz druhý údaj: v najsevernejšom bode Slovenska (Oravská Polhora) je v čase letného slnovratu oproti najjužnejšiemu (Patince) o 18 minút dlhší deň a v zime je tento čas o 18 minút kratší. Pre porovnanie uvádzame príklady úzkej a podlhovastej krajiny Čile. Počas slnovratov majú v najjužnejšom bode krajiny o 4 hodiny a 26 minút dlhší deň alebo noc ako v najsevernejšom (opačne je to kvôli tomu, že Čile sa nachádza na južnej pologuli).

 

Uvedené údaje spomínaných štyroch bodov Slovenska nie sú dokonalo presné kvôli krajinnému reliéfu, ktorý by musel byť všade rovinatý.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.