Choď na obsah Choď na menu

Ovplyvňuje vonkajšia teplota šírenie Coronavírusu COVID-19 ?

27. 3. 2020

Pri čítaní najnovších správ sa každý obáva koronavírusu a jeho vplyvu na každodenný život miliárd ľudí po celom svete. Vírus sa rýchlo šíri, čo spôsobuje uzatváranie veľkých regiónov a miest, narúša trhy a preťažuje zdravotnícke zariadenia v postihnutých oblastiach.

Krajiny, ako sú Čína a Južná Kórea už obsiahli hlavné šírenie vírusu, ale niektoré krajiny v súčasnosti zažívajú počiatočný extrémny nárast pacientov so závažnými prípadmi (Taliansko, Irán), zatiaľ čo zvyšok sveta to v nasledujúcich týždňoch očakáva a snaží sa na to pripraviť.

 

 

Otázka znie: spomalí sa miera šírenia vírusu, alebo zmizne vôbec ?

 

Pozrite si video ukazujúce princíp exponenciálneho rastu epidémie

                       

 

Vonkajšia teplota úzko súvisí so šírením tohto vírusu. Šírenie typickej chrípky vysoko koreluje s počasím. Vrchol sezóny dosahuje v chladných mesiacoch, na jar klesá a počas najteplejších častí roka sa nevyskytujú takmer žiadne prípady. Nedávne štúdie ukazujú, že vysoké teploty a najmä vysoká vlhkosť spomaľujú šírenie chrípky. Viac vlhkosti v teplejšom vzduchu sa správa ako bariéra proti vírusom prenášaným vzduchom, takže kvapôčky kašľa alebo kýchnutia nemôžu cestovať tak ďaleko, ako keby boli v chladnom a suchom vzduchu.

 

V tejto sezónnej chrípke môže samozrejme hrať úlohu viac faktorov (dlhšie vystavenie slnečnému žiareniu, menšie zoskupovanie ľudí v interiéri), ale teplota sa považuje za hlavný.

 

Existuje celá rodina koronavírusov, niektoré z nich už sú ľuďom známe, spôsobujú mierne prechladnutie a správajú sa podobne ako chrípka - v teplejšom podnebí majú tendenciu klesať. To je dôvod, prečo veľa ľudí verí, že to isté sa stane s COVID-19. Ako je uvedené vyššie, aj mierny pokles prenosovej rýchlosti vírusu na človeka má obrovský vplyv na celkový počet prípadov. Pomôže nám v tom vyššia teplota a vlhkosť? Existuje mnoho názorov na túto tému, ale väčšina odborníkov súhlasí s tým, že je príliš skoro na to, aby sme mohli urobiť nejaký záver.

 

Perspektíva

 

Ako je nám už známe, v roku 2003 sme tu mali kmeň SARS vírusov. SARS dosiahol svoj vrchol v zimných mesiacoch a počas mája zmizol. Obdobie chrípky zvyčajne spadá na obdobie medzi začiatkom jesene a koncom jari. SARS teda skutočne neprekročil obvyklý trend chrípkovej sezóny. Môžeme však očakávať, že COVID-19 bude tiež sledovať túto tendenciu ?

 

Súčasná miera šírenia nám hovorí, že COVID-19 má viac výskytov na miestach so suchým a chladnejším prostredím ako na vlhkých a teplých miestach. Napríklad sa poďme pozrieť na Japonsko, očakávali by sme, že vírus sa rozšíri hlavne vo veľkých mestách, ako je Tokio, kvôli mnohým zahraničným návštevníkom a populácii. Ale nie je to tak, COVID-19 sa najviac šíri v Hokkaidó, napriek tomu, že má oveľa nižšiu frekvenciu cestujúcich. Počasie je však priaznivé, suché a menej vlhké. To isté platí pre Taliansko a jeho epicentrum Miláno. Sever krajiny je výrazne viac postihnutý ako juh.

 

Na druhej strane by nebolo rozumné očakávať, že sa nový koronavírus bude správať ako SARS v roku 2003.
Je potrebné povedať, že SARS neodišiel len preto, že sa počasie oteplilo. Veľmi tomu napomohli vnútroštátne zásahy svojimi opatreniami.


Hovorili sme, že životné prostredie hrá kľúčovú úlohu pri chrípkovej činnosti a suché, chladné počasie s nízkou vlhkosťou napomáha pri prenose. Epidémie chrípky sa však často vyskytujú aj v tropických a subtropických oblastiach počas obdobia dažďov s evidentne vysokými hodnotami vlhkosti. Inými slovami, existujú dva typy chrípkových prostredí. Prvým je chladné suché prostredie, kde teplota klesne pod 18–21 °C a chrípka dosahuje svoj vrchol počas chladných mesiacov. Druhým je vlhké prostredie, kedy teplota neklesne pod 18–21 °C a vrcholy chrípky je počas obdobia dažďov.

 

Imunita je ďalším faktorom, ktorý stojí za zváženie. Naša imunita je výrazne horšia v zime ako v lete a chýba nám tiež vitamín D, pretože v chladných mesiacoch je vystavenie ultrafialovému žiareniu slabšie.

 

Nové vírusy budú pravdepodobne pretrvávať v spoločnosti dlhšie ako bežné vírusy.

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.