Choď na obsah Choď na menu

Aj my sme si boli nazbierať...

30. 3. 2020

 

Slnečné, ale nie veľmi teplé počasie, nás zlákalo na výlet do prírody, ktorý sme využili na zber medvedieho cesnaku. Tento zelený zázrak, ako sa zvyčajne označuje medvedí cesnak, je zdravá a veľmi chutná bylinka, ktorá má špecifickú osobitú korenistú vôňu, je výraznej cesnakovej chuti a je skvelý na využitie v kuchyni.

 

img_20200330_180715.jpg

A prečo medvedí ??

Hovorí sa, že práve medvedí cesnak je prvá rastlina, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Naši predkovia boli totiž veľmi dobrí pozorovatelia a vedeli, že čo je dobré pre zvieratá, nemôže ublížiť ani človeku. Takto sa dostala táto úžasná bylina nielen do našich jedálničkov, ale aj domácich lekární.

 

Kde rastie medvedí cesnak ?

Môžeme ho nájsť na vlhkých miestach, prevažne na lúkach, ktoré sú bohaté na humus. Vyskytuje sa však aj na slnku vystavených miestach. Medvedí cesnak sa rád ukrýva do tieňa stromov a najľahšie ho nájdete v lužných lesoch, pod krovinami či v listnatých horských porastoch.

 

img_20200330_182225.jpg

Neobyčajne zdravý

Cesnak medvedí je príbuzný obyčajnému cesnaku, ale v liečivých účinkoch sa nedá zahanbiť.

Obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C.

Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Postará sa o žalúdok, trávenie, aj o hojenie rán, zníži krvný tlak, cukor v krvi a obsah cholesterolu. Pomáha pri nespavosti a pri liečbe ochorení kože. 

 

Tak čo, pôjdete si nazbierať aj vy ? :) 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.